Jack Sharma

jack thokarpa

Jack Sharma werd in Thokarpa geboren in de zomer van 1975. Als kleine jongen begreep hij al snel dat zijn ouders niet genoeg eten voor het gezin konden opbrengen en hij verliet de heuvels om elders (India) voeding en werk te vinden. Via verschillende keukenbaantjes werd hij opgeleid tot kok en raakte hij bevriend met verschillende Europeanen, waaronder Vera Russell (inmiddels gepensioneerd lerares) uit NewCastle, UK.

Na zijn definitieve terugkeer naar Nepal, nam hij op 26-jarige leeftijd het initiatief om zich voor de volle 100% in te zetten voor zijn mensen in Thokarpa, om hen een beter leven te geven. Samen met hulp van Vera richtte hij JAVEA-in-Nepal op (www.javea-in-nepal.org.uk).  Jack is projectleider en organiseert elke actie voor Thokarpa ter plekke. Vera zet zich in om donaties en fondsen te werven, waardoor er daadwerkelijk voor vele duizenden mensen hulp geboden kon worden.

Jack Sharma in gesprek met Guido Vriens van Stichting Javea

Recente berichten

Terugblik Nepal Festival 2018 en 2019

Gastblog van Helga van Leipsig

In maart 2018 kreeg ik een vraag van Marlies. Of ik mee wilde helpen met het Nepal festival op Kaldenbroek? Ze zocht iemand om op zaterdag mee op te bouwen en op zondag de Javea Nepal stand in te richten.

Aangezien ik het ‘n sympathiek doel vond en ik geen plannen had die eerste juli, stemde ik toe. Een beetje onwennig stapte ik binnen in een vriendelijke vrijwilligers organisatie die allemaal het zelfde doel nastreefden: Geld inzamelen voor Javea Nepal door middel van een kleinschalige sfeermarkt op het landgoed Kaldenbroek in Lottum.

Ik kreeg de beschikking over een kraam en met plezier ging ik aan de slag. Nadat ik klaar was met het inrichten van de stand, kon ik het niet laten om Jack Sharma een beetje te helpen. Ieder jaar komt hij met handgemaakte spullen uit Nepal om mee te werken aan zijn droom: een beter leven creëren voor de Hill people in Thokarpa.

Na een uurtje liep dat allemaal gesmeerd en wilde ik naar huis gaan. Toch nog eventjes kijken wat er allemaal te doen was. Daar had ik met opbouwen geen tijd voor gehad. Elk standje ben ik afgelopen. Wat een vriendelijke mensen allemaal! Marlies weet ze wel uit te zoeken. Bij iedereen een gesprekje gevoerd over de mooie en/of boeiende spullen die ze bij zich hadden.

Ik kwam niet ongeschonden uit de strijd. Een kruidenmix, biologisch speltmeel, lekkere snoepjes en een fantastische voetmassage. Het werd steeds later. Ik kon gewoon niet wegkomen. Toen ik uiteindelijk vertrok drukte ik Marlies op ‘t hart om me volgend jaar weer te vragen. Zo leuk vond ik het.

Het werd 2019 en inderdaad, ik werd weer benaderd om op te bouwen. Twee weken van te voren kreeg ik echter een alarm appje: een noodgeval. Jack kreeg geen visum en nu was er niemand voor de Javea Nepal stand. De andere vrijwilligers hadden ieder hun eigen taken en Marlies als organisator heeft daar geen tijd voor. Of ik de verkoop wilde doen?

Wederom een volmondig ja waar ik geen spijt van heb gehad. Ondertussen was ik wel al wat bekender geworden met de spullen die in streek Thokarpa gemaakt worden: Mooie omslagdoeken, stevige leren tassen en prachtige grijze gevilte dekens zijn maar een paar voorbeelden uit het assortiment. Met mijn eigen verkoop ervaring op kunstmarkten kon ik me aardig redden en lukte het door alle lieve bezoekers om een fijne omzet voor Jack en zijn mensen te maken.

Helga van Leipsig in de stand van Javea vol met prachtige spullen.

  1. NEPAL FESTIVAL 2018 Geef een reactie
  2. Nieuwe functie voor nood-hulppost Geef een reactie
  3. NIEUWE MEDISCHE HULPPOST !! Geef een reactie
  4. Het is weer bijna NEPAL DAG!! ( 3 JULI ) Geef een reactie
  5. Het leven in Thokarpa na de aardbeving, als scenario voor Nepalese film Kamapan Geef een reactie
  6. Bouw nieuwe MEDICAL HELPPOST gestart!! Geef een reactie
  7. Met de winter voor de deur.. Geef een reactie
  8. De tijd na de aardbeving Geef een reactie
  9. Vandaag op BBC News: Risico nieuwe grote aardbeving Nepal Geef een reactie