JAVEA

JAVEA betekent: JOINT ACTIVITIES between Europe and Nepal to improve Village Life and Environment in the Area of Thokarpa. Thokarpa is een verspreide leefgemeenschap van ongeveer 15.000 hill people, in het midden-oostelijk deel van Nepal. Tot voor kort was er nergens toegang tot schoondrinkwater, noch basale medische zorg of onderwijs.

De mensen in de ‘ hills’ (omgeving Thokarpa) zijn extreem arm en leven
van kleinschalige akkerbouw, die vaak niet meer dan de helft van hun levensbehoefte opbrengt. De omstandigheden zijn schrijnend. Voor oud en jong. Zeker in de koude, vochtige winters…

Javea Health Post

Javea Health Post

Exploitatieverslag 2014

Doelen 2015

 • Bouwen nieuwe (stenen) medische hulppost, met apotheek voor gratis medicijnen aan ouderen (50+), keuken voor maaltijd-verstrekking en extra ruimte voor opleiding en cursussen (o.a. zelf kleding maken). Budget € 15.000
 • Start maternity program. Opvang van zwangere meisjes en vrouwen, net voor hun bevalling tot enkele dagen na de bevalling. Voorlichting m.b.t. babycare en hygiene. Budget € 2000,-
 • Kleding en voedselprogramma voor jonge kinderen. Kinderen in Thokarpa moeten soms 1.5 uur lopen om school te bereiken. Op school wordt geen voedsel verstrekt. Zo’n dag is voor kinderenheel erg lang. Als er voesel wordt verstrekt, zullen meer kinderen naar school komen. Veel kinderen hebben geen onderkleding, maar bijvoorbeeld alleen een lang hemd. De winters zijn erg koud, tot ver onder nul. De schoolleiding zal ook kleding gaan uitgeven.
 • Voedsel-bezorg-programma. Dagelijks verstrekken van maaltijden aan verlaten bedelende bejaarden bij de tempelingangen, in Thokarpa en Kathmandu
 • Tevens voedselvertrekking aan geestelijk gehandicapten, die nu door niemand worden opgevangen en op straat leven. Vaak bezorgen ze veel overlast voor ouderen en kinderen. Een volle maag zal hier veel rust geven..
 • Pachten van stuk landbouwgrond om eigen groenten / rijst / kruiden voor
 • voedsel-bezorg-programma te telen.
   Kinderen van de StraatIMG_0933

Recente berichten

Terugblik Nepal Festival 2018 en 2019

Gastblog van Helga van Leipsig

In maart 2018 kreeg ik een vraag van Marlies. Of ik mee wilde helpen met het Nepal festival op Kaldenbroek? Ze zocht iemand om op zaterdag mee op te bouwen en op zondag de Javea Nepal stand in te richten.

Aangezien ik het ‘n sympathiek doel vond en ik geen plannen had die eerste juli, stemde ik toe. Een beetje onwennig stapte ik binnen in een vriendelijke vrijwilligers organisatie die allemaal het zelfde doel nastreefden: Geld inzamelen voor Javea Nepal door middel van een kleinschalige sfeermarkt op het landgoed Kaldenbroek in Lottum.

Ik kreeg de beschikking over een kraam en met plezier ging ik aan de slag. Nadat ik klaar was met het inrichten van de stand, kon ik het niet laten om Jack Sharma een beetje te helpen. Ieder jaar komt hij met handgemaakte spullen uit Nepal om mee te werken aan zijn droom: een beter leven creëren voor de Hill people in Thokarpa.

Na een uurtje liep dat allemaal gesmeerd en wilde ik naar huis gaan. Toch nog eventjes kijken wat er allemaal te doen was. Daar had ik met opbouwen geen tijd voor gehad. Elk standje ben ik afgelopen. Wat een vriendelijke mensen allemaal! Marlies weet ze wel uit te zoeken. Bij iedereen een gesprekje gevoerd over de mooie en/of boeiende spullen die ze bij zich hadden.

Ik kwam niet ongeschonden uit de strijd. Een kruidenmix, biologisch speltmeel, lekkere snoepjes en een fantastische voetmassage. Het werd steeds later. Ik kon gewoon niet wegkomen. Toen ik uiteindelijk vertrok drukte ik Marlies op ‘t hart om me volgend jaar weer te vragen. Zo leuk vond ik het.

Het werd 2019 en inderdaad, ik werd weer benaderd om op te bouwen. Twee weken van te voren kreeg ik echter een alarm appje: een noodgeval. Jack kreeg geen visum en nu was er niemand voor de Javea Nepal stand. De andere vrijwilligers hadden ieder hun eigen taken en Marlies als organisator heeft daar geen tijd voor. Of ik de verkoop wilde doen?

Wederom een volmondig ja waar ik geen spijt van heb gehad. Ondertussen was ik wel al wat bekender geworden met de spullen die in streek Thokarpa gemaakt worden: Mooie omslagdoeken, stevige leren tassen en prachtige grijze gevilte dekens zijn maar een paar voorbeelden uit het assortiment. Met mijn eigen verkoop ervaring op kunstmarkten kon ik me aardig redden en lukte het door alle lieve bezoekers om een fijne omzet voor Jack en zijn mensen te maken.

Helga van Leipsig in de stand van Javea vol met prachtige spullen.

 1. NEPAL FESTIVAL 2018 Geef een reactie
 2. Nieuwe functie voor nood-hulppost Geef een reactie
 3. NIEUWE MEDISCHE HULPPOST !! Geef een reactie
 4. Het is weer bijna NEPAL DAG!! ( 3 JULI ) Geef een reactie
 5. Het leven in Thokarpa na de aardbeving, als scenario voor Nepalese film Kamapan Geef een reactie
 6. Bouw nieuwe MEDICAL HELPPOST gestart!! Geef een reactie
 7. Met de winter voor de deur.. Geef een reactie
 8. De tijd na de aardbeving Geef een reactie
 9. Vandaag op BBC News: Risico nieuwe grote aardbeving Nepal Geef een reactie